Alle bezems worden vervaardigd uit verschillende soorten haren. De verschillende haren die een bezem bevatten zijn stuk voor stuk bedoeld voor bepaalde toepassingen. Een aantal voorbeelden van de bekendste bezemharen:

Kokosbezem

De bekende kokosbezem wordt gemaakt van de vezel die aan de buitenkant van een kokosnoot te vinden is. Hoewel deze vezel erg veel water kunnen opnemen zijn deze echter niet geschikt om buiten te gebruiken. Doordat ze het water zo goed kunnen opnemen en vasthouden gaan de haren van de bezem vervormen. De kokosbezem is echter uitstekend te gebruiken voor bijvoorbeeld het aanvegen van uw winkel of magazijn.

Natuurvezel

In tegenstelling tot de kokosbezem zijn de bezems gemaakt van natuurvezel uitstekend te gebruiken op natte ondergronden. Doordat ze goed tegen water kunnen worden ze ook wel schrobborstels of schrobbezems genoemd. Dit maakt deze bezems uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld het reinigen van sanitair of keukens. De kracht die een borstel kan uitoefenen wordt mede bepaald op de lengte van de vezel. Hoe korter de vezel in de bezem, hoe stugger deze is.

Kunstvezel

Naast de natuurvezel zijn er ook bezems die gemaakt zijn met kunstvezels. Door het gebruik van PVC heeft u een duurzame bezem met die uitstekend te gebruiken is voor buiten. Een goed voorbeeld voor het gebruik van een PVC bezem voor buiten is tijdens het vegen van de bladeren in de herfst.